OMSCHRIJVING
Een mooi receptje om de komst van de lente of zomer te vieren. Het is wel even plannen, want het duurt even voordat de cressen groot genoeg zijn om te eten. Het effect is echter wel heel mooi! Met een volle romige schuimige bisque en grote tijgergarnalen is dit voorgerechtje echt een feestje.
BOODSCHAPPEN
Bisque
8
grote tijgergarnalen (heel)
1
sjalot
1
wortel
1
prei
1 el
tomatenpuree
200 ml
200 ml
witte wijn
50 ml
slagroom
sch.scheutje
cognac of w(h)iskey
2
tktakje
verse tijm
1/2 tl
saffraan
 
Krokantje
1 vel
filodeeg
 
geraspte parmezaanse kaas
1
radijs
2
tktakjes
prei cress
1
tktakje
mosterd cress
1
tktakje
rucola cress
5
tktakjes
water cress
1
tktakje
dille
 
olijfolie
 
Afwerking
4 el
griekse yoghurt
1 el
maple syrup
snflinke snuf
zout
4
viooltjes
BEREIDING
Snipper de sjalot, snijdt de wortel en prei in kleine stukken en fruit deze aan in een pan met wat olijfolie. Breek de kont van de asperges af en schil de asperges en gooi de schillen en 'konten' bij de groente. Pel de tijgergarnalen, spoel de schalen af en doe deze bij de groente om mee te fruiten

Meng de tomatenpuree er door heen en laat dit goed ontzuren. Blus af met witte wijn, laat de alcohol verdampen en voeg daarna de visbouillon, slagroom, saffraan en tijm toe. Laat die samen een half uurtje zachtjes koken.

Na een half uur de bisque door een zeef halen (de groente/schalen/etc.. gaan dus weg). Kook dit nog kort door met een scheut whiskey er in.

Kook de asperges in een aspergepan. 5 minuten koken en daarna het gas uit draaien en laat met de deksel op de pan 10-15 min. staan.

Snijd een reep uit het filodeeg, die lang genoeg om over een bord te leggen. Dit gaat het makkelijkst met een afbreekmesje en liniaal. Smeer in met olijfolie en met de microplane parmazaanse kaas er overheen raspen. Bak deze af in de oven tot dat deze krokant is.

Yoghurt, zout en siroop mengen en bewaren in een spuitfles.

Olijfolie verhitten in een pan, en de gamba's mooi bakken (ca. 2 min per kant) met wat peper en zout.

Krokantje van filodeeg speels opmaken met alles kressen, dille en dun gesneden radijs. Bisque in een verwarmd diep bord schenken. De asperges in mooie kleine stukken snijden en deze samen met de 2 a 3 gamba's in de bisque leggen.

Krokantje met garneringen er overheen leggen. Afmaken met viooltjes en wat dotten siroop-yoghurt uit de spuitfles.
VARIATIES
Qua kressen en bloemen zijn er veel variaties mogelijk, het is maar net wat er op dat moment groeit en bloeit. Floks of de bloemen van komkommerkruid zijn dan ook dankbare planten in de tuin.
REACTIES