OMSCHRIJVING
Vrijdag... visdag! Een mooie start van het weekend met deze verse dorade op een frisse salade. Een lekker recept waarmee je eindeloos mee kunt combineren.
BOODSCHAPPEN
Dorade
1
1
venkel
1
mango
1
komkommmer
4 st
radijs
1
paprika
1
wortel
1
rode peper
 
verse koriander
 
peper en zout
 
Dressing
3 el
olijfolie
1
limoen
2 el
gembersiroop
1/2 tl
gebrande suiker
 
peper en zout
BEREIDING
Eén dorade is voldoende voor twee personen. Fileren: ontschub de vis met een plat mes. Snijd de buik open met een fileermes en verwijder de organen. Spoel de vis schoon onder de kraan. Snijd de vis in bij de kop voor de vin. Snijd nu langs de rug van de kop tot staart. Blijf snijden langs de graat om de filet er af te snijden. Doe dit ook aan de andere kant.

Haal met een pincet de overgebleven graatjes er uit. Controleer aan de huidkant of alle schubben er echt af zijn en spoel schoon. Dep de vis droog met keukenpapier. De huidkant moet goed droog zijn, anders bakt deze niet krokant op de huid.

Maak de komkommer schoon en verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snijd alle groenten en mango in mooie gelijke kleine blokjes (brunoise). Snijd de rode peper in mooie ringetjes (pitjes verwijderen). Bak de venkel kort in een koekenpan met wat olijfolie.

Meng alle ingredienten voor de dressing en klop dit goed door. Proef of de dressing niet te zuur is en voeg eventueel wat suiker toe.

De dorade kruiden met peper en zout. Boter en olie in een pan heet laten worden op half hoog vuur. De boter moet uitgebruist zijn voordat je begint. De vis nu op de huidkant in de pan leggen en na 20 seconden kort los schudden.

Daarna niet meer aanraken en in totaal 3 minuten bakken op de huidkant. Als de vis na 3 minuten bovenop nog glazig is de vis omdraaien en na 10 a 15 seconden uit de pan halen.

Meng alle groenten met de dressing en maak een bedje hiervan op een mooi bord. Leg de dorade hierop en maak af met wat verse koriander.
VARIATIES
Er zijn uiteraard ook vele andere soorten groenten, die bij dorade passen.
REACTIES