OMSCHRIJVING
Teveel rijst gekookt.... YES! Eén dag bewaren in de koelkast, want juist die rijst is uiterst geschikt om op te bakken. Gewokt in een kruidenolie van rode ui, knoflook en gember.
BOODSCHAPPEN
Kruidenolie
1
rode ui
2
knoflook
 
gember
 
arachideolie
 
Gebakken rijst
300 gr
gekookte rijst (afgekoeld)
1
wortel
hnhandje
doperwten
3 a 4
plakken ham
1
lenteui
300 gr
(rauwe) gamba's
1
ei
 
sojasaus
 
ketjap manis
 
peper en zout
BEREIDING
Verhit olie in een wok. Snijdt de ui, knoflook en gember grof (schil mag er aan blijven) en wok dit in de olie totdat het bruin wordt.
Filter de olie door een zeef en gebruik deze kruiden olie om verder te wokken.

Verhit de kruidenolie in een wok en bak de gamba's in 3 minuten mooi roze.
Haal ze uit de pan en verhit weer wat olie in de wok. Wok de koude rijst nu een paar minuten (schep af en toe om) en voeg het ei (van te voren klutsen) toe.
Blijf de rijst af en toe omscheppen.

Voeg de doperwtjes, wortel en ham toe en wok deze mee. Breng op smaak met sojasaus, peper en zout(en eventueel al wat ketjap manis).
Voeg de gamba's toe en strooi er wat fijngesneden lenteui door heen. Paar keer omscheppen en klaar.
VARIATIES
Dit recept is vrij neutraal van smaak en dus prima als bijgerecht. Of mooi te combineren met kip(sate). Of kruidig te maken door bijvoorbeeld komijnzaad en rodepeper toe te voegen.
REACTIES