OMSCHRIJVING
Teveel rijst gekookt.... YES! Eén dag bewaren in de koelkast, want juist die rijst is uiterst geschikt om op te bakken. Gewokt in een kruidenolie van rode ui, knoflook en gember.
BOODSCHAPPEN
Kruidenolie
1
rode ui
2
knoflook
 
gember
 
arachideolie
 
Nasi Goreng
300 gr
gekookte rijst (afgekoeld)
1
wortel
1 bk
tauge
1
prei
hnhandje
doperwten
1 a 2
plakken ham
1 a 2
plakken fricandeau
1
lenteui
300 gr
(rauwe) gamba's
2
eieren
2 el
sojasaus
2 tl
vissaus
2 tl
sambal ajak
2 el
ketjap manis
2 el
ketjap asin
2 el
oestersaus
1 tl
dajeh
1 tl
laos
1 tl
kurkuma
1 tl
ketoembar (korianderzaad)
 
trassi
 
peper en zout
 
Satesaus
1
rode ui
2
knoflook
175 mg
pindakaas
1 bl
kokosmelk
1 el
azijn
3 el
bruine suiker
2 tl
sambal ajak
1 tl
dajeh
1 tl
laos
1 tl
kurkuma
1 tl
ketoembar (korianderzaad)
 
Erbij
1 tl
atjar tjampoer
1 tl
gebakken uitjes
1 tl
kroepoek
BEREIDING
Voor de satesaus, de ui en knoflook even aanfruiten in arachideolie. Blussen met kokosmelk. Pindakaas toevoegen en doorroeren.
De rest van de ingredienten toevoegen en doorroeren. Van te voren maken, zodat de smaken mooi mengen

Verhit olie in een wok. Snijdt de ui, knoflook en gember grof (schil mag er aan blijven) en wok dit in de olie totdat het bruin wordt.
Filter de olie door een zeef en gebruik deze kruiden olie om verder te wokken.

Verhit de kruidenolie in een wok en bak de gamba's in 3 minuten mooi roze.
Haal ze uit de pan en verhit weer wat olie in de wok. Wok de koude rijst nu een paar minuten (schep af en toe om) en voeg het ei (van te voren klutsen) toe.
Blijf de rijst af en toe omscheppen.

Voeg de doperwtjes, wortel, tauge, prei, fricandeau en ham toe en wok deze mee. Breng op smaak met vissaus, sojasaus, ketjap manis, ketjap asin, oestersaus, trassi, sambal en alle kruiden, peper en zout.
Voeg de gamba's toe en strooi er wat fijngesneden lenteui door heen. Paar keer omscheppen en klaar. Serveren met atjar tjampoer, kroepoek, satesaus en gebakken uitjes.
VARIATIES
Qua kruiden kun je dit geheel naar smaak maken. En qua groenten kun je veel afwisselen.
REACTIES