OMSCHRIJVING
Marylise haar eerste stapjes in het koken. Met balsamicoazijn geroosterde tomaten en gepofte ui en knoflook krijg je een mooie smaakvolle soep. Lekker met knapperig stokbrood en kruidenboter.
BOODSCHAPPEN
Soep
10
rijpe tomaten
1
fles balsamicoazijn
2
(rode) uien
1 bol
knoflook
1 bl
tomatenpuree
1
wortel
1 st
bleekselderij
200 ml
runderbouillon
1
laurierblad
tijm
 
basilicum
 
peper en zout
 
Gehaktballen
300 gr
gehakt
2 tl
paprikapoeder
1 tl
gerookte paprikapoeder
1 tl
kerriepoeder
1/2 tl
nootmuskaat
1 tn
knoflook (geraspt of gesnipperd)
1 el
mosterd
 
peper en zout
 
Voor bij de soep
125 gr
crème fraîche
1
stokbrood
1 pk
kruidenboter
1 pk
roomboter
 
grof zeezout
 
basilicum
BEREIDING
Verwarm de oven op 200°C. Snijdt de harde kern uit de tomaat en besprenkel de tomaten in een ovenschaal met balsamicoazijn. Snijdt de ui in 4 parten en leg deze erbij. Wikkel de knoflook in aluminiumfolie en leg ook deze erbij.

Zet in de voorverwarmde oven voor 30 minuten. Haal de bol knoflook uit de folie, snijdt de kop er af en pers de teentjes er uit. Door het poffen zou dit eenvoudig moeten gaan.

Zet een soeppan op het vuur en voeg daar de tomaat, ui en knoflook toe met wat olijfolie. Snipper de wortel en bleekselderij fijn en voeg deze toe om mee te bakken.

Voeg de tomatenpuree toe en laat deze 2 minuten ontzuren op hoog vuur. Blus af met runderbouillon en voeg de laurierblad, tijm en basilicum toe. Na een uurtje pruttelen de kruiden weer verwijderen.

Pureer de soep en haal door een zeef, zodat grove stukken uit de soep zijn. Dit is even een klusje, maar daardoor krijg je wel een mooie helder soep.

Meng alles voor het gehakt, draai kleine balletjes en kook deze 10 minuten in de soep. De soep op smaak brengen met peper en zout.

Zodra je gaat eten is het een kwestie van de soep weer opwarmen en presenteren in een mooi diep bord.

Maak er een mooie swirl creme fraiche in, en garneer met basilicum en grof gemalen zwarte peper.

Serveer samen met stokbrood, kruidenboter, roomboter en grof zeezout.
VARIATIES
Voor koolhydraatarm zul je uiteraard het stokbrood weg moeten laten, maar dan nog heb je een heerlijke maaltijd
REACTIES