OMSCHRIJVING
Lang, lang, lang geleden was dit het snelste recept dat ik kende. Zakje groenten wokken en een zakje poeder met water erdoor en tada... wok!

Nu is het een recept waar ik 'iets' langer over doe, maar wat een verschil!! Veel ingredienten, veel snijwerk, en een gevaarlijk momentje bij het wokken.... maar de moeite meer dan waard.
BOODSCHAPPEN
Basis
1
ui
1
knoflook
1
rode peper
dmduim
gember
stnstengel
citroengras
 
Wok
2
1
paksoi
bkbakje
oesterzwammen
of
shitake
1
paprika
bkbakje
tauge
bkbakje
walnoten
1
lenteui
 
verse koriander
 
sesamzaad
 
arachideolie
 
peper en zout
 
Saus
 
vissaus
 
sojasaus
 
oestersaus
 
sake
BEREIDING
Snijd de
ui
,
knoflook
,
gember
en
citroengras
zo fijn mogelijk. Met name de citroengras is hard van structuur en moet vrij fijn gesneden worden. Tja...
rode peper
... ik hou niet van heel pittig en de gember geeft ook al pit, dus ik verwijder de pitjes en laat één lijst zitten, Maar leef je uit als je pittiger wil.

Fruit dit mengsel
aan op laag vuur en bewaar dit apart. Dit 'wok' je expres niet mee op hoog vuur, want dan brandt het aan.

Snijd de
paksoi
en
oesterzwammen
in hapklare stukken, en de paprika in kleinere stukjes. Doe dit samen met de tauge in een zeef en
stoom dit 2 minuten
boven een pan kokend water. Zet (voor de tonijn straks) de grillpan aan, deze moet eerst goed heet worden. En dan het 'gevaarlijke gedeelte'. Verhit arachide olie in een wok, totdat het echt gloeiend gloeiend gloeiend heet is. Wind een theedoek om je hand en pak de zeef met gestoomde groenten.

Gooi dit nu in één keer in de wok met hete olie (het zal
tegensputteren
). Na zo'n 20 seconden de groenten om tossen (let op: als je tijdens het wokken bij de vlam komt, kan het al
flamberen
). Gooi na een minuutje een scheut sake er bij en steek het aan (flamberen). Dit gebeurt vaak al vanzelf als je in de buurt van de vlam wokt, maar je kan uiteraard ook een aansteker gebruiken. Dit geeft die specifieke woksmaak. O ja... iets met je afzuigkap (ik zou deze uitzetten).

Zet het vuur nu laag en voeg toe: 1 el vissaus, het
basismengsel
(van ui, knoflook, gember, etc..), 2 el sojasaus, 3 à 4 lepels oestersaus,
grof gehakte walnoot
en laat dit even sudderen.

Smeer de tonijn in met olie (en zout) en grill de tonijn kort (1 a 2 minuten) aan beide kanten en haal deze door een bord met sesamzaad.

Snijd de
lenteui in dunne ringen
en
pluk de koriander
. Schep de groenten in een mooi bord, leg daarop de tonijn en garneer met lenteui en koriander.
VARIATIES
Er zijn heel veel variaties mogelijk met deze wok. Qua groenten kun je afwisselen met bijvoorbeeld:
wortel
,
groene asperges
,
peultjes
, etc... het is een mooie 'opmaker' van groenten die je nog hebt liggen.

Een andere mooie combi is
biefstuk
in plaats van tonijn. Snijd een biefstuk in
mooie plakjes
en marineer deze tien minuten in 2 eetlepels sojasaus. Verhit olie in de wok en doe de stukjes in de hete olie. Verdeel snel gelijkmatig over de bodem van de wok en laat dit
precies 1 minuut
met rust (niet schudden). Pak de biefstuk daarna in in
aluminiumfolie
totdat de wok klaar is. Zo heb je mooie malse biefstuk ipv 'schoenzolen'-runderreepjes.

Nog een optie is uiteraard kip. Smeer twee kippenpoten in met olie, peper en zout en grill deze in een oven op 250°C (ongeveer) 45 minuten. Pluk de kip met twee vorken en het vlees (en krokante vel!!) daarna gebruiken in de wok.

Mocht je niet aan koolhydraatarm doen, dan is noodles hierbij een mooie optie. Kook deze kort (4 minuten) in kippenbouillon ipv
waterwater is voor de afwas
voor een volle smaak. De noodles afgieten en koud spoelen. Nadat de groenten gewokt zijn, de noodles kort mee wokken.
REACTIES