OMSCHRIJVING
Vrijdag... visdag! Hoe beter kun je het weekend beginnen met verse vis met een frisse saus. Als je het fileren onder de knie hebt, een lekker snel recept waarmee je eindeloos mee kunt combineren.
BOODSCHAPPEN
Zeebaars
1
200 gr
haricots verts
2
pastinaken
 
olijfolie
 
peper en zout
 
Saus
2 el
griekse yoghurt
1 el
mayonaise
2
augurken
1 tl
grove (limburgse) mosterd
2 tl
citroensap
1 tl
honing
1 tl
verse dille
 
peper en zout
BEREIDING
Eén zeebaars is voldoende voor twee personen. Fileren: ontschub de vis met een plat mes. Snijd de buik open met een fileermes en verwijder de organen. Spoel de vis schoon onder de kraan. Snijd de vis in bij de kop voor de vin. Snijd nu langs de rug van de kop tot staart. Blijf snijden langs de graat om de filet er af te snijden. Doe dit ook aan de andere kant. Haal met een pincet de overgebleven graatjes er uit. Controleer aan de huidkant of alle schubben er echt af zijn en spoel schoon. Dep de vis droog met keukenpapier. De huidkant moet goed droog zijn, anders bakt deze niet krokant op de huid.

Verwarm de oven op 225°C en snijd de pastinaak in friet-vorm. Hussel de frieten in olijfolie met wat peper en zout. Bak deze in een bakblik met bakpapier in de oven in ongeveer 30 minuten bruin. Kook de haricot vers gaar in kokend water met een snuf zout.

Snijd de augurk in kleine stukjes en de dille fijn. Meng dit met de overige ingredienten. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

De vis kruiden met peper en zout. Boter en olie in een pan heet laten worden op half hoog vuur. De boter moet uitgebruist zijn voordat je begint. De vis nu op de huidkant in de pan leggen en na 20 seconden kort los schudden. Daarna niet meer aanraken en in totaal 3 minuten bakken op de huidkant. Als de vis na 3 minuten bovenop nog glazig is de vis omdraaien en na 10 a 15 seconden uit de pan halen. Wat citroensap sprenkelen op de vleeskant en eventueel nog op smaak brengen met peper en zout.
VARIATIES
Er zijn veel soorten groenten, die bij zeebaars passen. Sperziebonen, snijbonen, groene asperges, broccoli, tomatensalsa en ga zo maar door.

Pastinaak frieten, zijn voor niet koolhydraat-armen te vervangen met (zoete) aardappel uit de oven.
REACTIES