OMSCHRIJVING
Toegegeven, niet het snelste recept wat je op tafel kunt zetten, want je bent hier meerdere dagen mee bezig. Maar de tijd en energie meer dan waard!!

Originele recept is van Heston Blumenthal die adviseert om een tandoori oven in je tuin te maken. Helaas mag dat niet van de baas... gelukkig hebben we nog de bbq.
BOODSCHAPPEN
750 gr
kippendijfilet
 
Pekel
50 gr
zout
1 l
water
 
Marinade
3 el
griekse yoghurt
1
rode peper
dmduim
gember
tnteen
knoflook
1/2 
bolja... een halve bol!
knoflook
1 el
 
verse koriander
2 tl
citroensap
 
Saus
2
uien
1/2 
bolja... een halve bol!
knoflook
1 el
tomatenpuree
1
blik tomaten
300 ml
blblik
kokosmelk
hnhand
cashewnoten
1
rode peper
dmduim
gember
tnteen
knoflook
3 el
griekse yoghurt
2 el
1 tl
chilipoeder
1 tl
fenegriek
1 tl
kurkuma
 
verse koriander
 
pompoenpitten
 
 
peper en zout
 
Rijst
1
bloemkool
of
naan (!)



25 g
korianderzaad
15 ggroene kardemompeulen
9 gzwarte kardemompeulen
25 gkaneelstokjes
18 gpeperkorrels
6 gkruidnagel
30 gkomijn zaad
5 gnootmuskaat
1gedroogd laurierblad

Rooster alle kruiden in een koekenpan of in de oven en vijzel de kruiden fijn. Passeer het door een fijne zeef om grove stukken uit de mix te houden. Of koop gewoon deze

pkpakje
roomboter

Als je geen ghee kunt vinden in de winkel... of als je je beseft dat ghee 5 euro kost en roomboter maar 2 euro... het is vrij eenvoudig om ghee zelf te maken.

Smelt een
pakje roomboter
in een steelpan en laat dit goed
uitbruisen
. Laat dit op zacht vuur nu zo'n 10 a 15 minuten koken. Niet roeren in de pan, maar de boter in de steelpan af en toe rond draaien.

In de boter zul je donkerbruine korreltjes zien. De boter daarna
passeren
door een
kaasdoek, hydrofiel of theedoekwat je maar voor handen hebt
in een zeef. Niet aan duwen, maar de boter van zelf door de doek laten gaan. Voila,
geklaarde boter
(
ghee
).
BEREIDING DAG 1
Pekelen:
Meng het
zout met warm water
en
los dit goed
op. Snijd de kippendij in
grove stukkenje moet ze nog kunnen spiezen
en leg in de pekel. Laat dit afgedekt een uur in de koelkast staan. Vervang het pekel water met
schoon wateranders wordt de kip te zout
en laat een half uur staan. Daarna afgieten en drogen.

Marineren:
Verwarm de
oven op 250°C.
Pak één bol knoflook in in aluminiumfolie en plaats deze in de oven. Na een half uur uit de oven halen. De bol
halverende andere helft is voor morgen (bewaren in folie in de koelkast)
en de
pulp uit de halve bol
knijpen.

Snijd de
rode peper fijn
, rasp de
gember
en de
teen knoflook
op de microplane. Snipper de
koriander fijn
en
meng alle ingredienten
voor de marinade in een grote schaal. Meng de
kippendij met de marinade
en laat dit minstens een nacht in de koelkast staan.
BEREIDING DAG 2 KIP


Haal de kip uit de koelkast en wrijf zoveel mogelijk van de marinade er af. Spies de kip op metalen pennen. Echte tandoori kip wordt in een kleioven op 400°C op een spies binnen 5 minuten gegaard, waardoor het die specieke smaak krijgt. Omdat de oven thuis niet zo heet wordt, is het improviseren.

Optie 1: Een kleine haardkachel met schoorsteen heel hoog opstoken. Zodra de temperatuur in de pijp zo rond de 400 zit de metalen pennen in de pijp hangen en in 5 minuten gaar koken.

Optie 2: De barbecue zo heet mogelijk krijgen en de spiezen kort aan beide zijden op direct voor en daarna verder garen op indirect vuur.


De kip daarna insmeren met wat ghee.
BEREIDING DAG 2 SAUS


Snipper een ui en snijd de knoflook, gember en rode peper fijn. Verhit de chilipoeder met paar eetlepels ghee in een grote wok of hapjespan. Voeg de ui toe en dit zachtjes fruiten op laag vuur voor 10 minuten. Gember, knoflook en peper toevoegen en even mee fruiten. Tomatenpuree toevoegen en ontzuren (ongeveer 3 a 5 minuten). De pulp van de halve bol gepofte knoflook toevoegen. De kruiden toevoegen: kurkuma, garam masala en fenegriek samen met een snuf zout. Vervolgens de tomaten en de kippenbouillon toevoegen en dit alles een uur op laag vuur laten sudderen. Vervolgens met een blender de saus pureren tot een mooie gladde saus.
De kip in kleinere stukken snijden, toevoegen aan de saus en mee laten sudderen. Laat de cashewnoten een tijdje weken
in water
en blender deze in een hakbakje met een paar eetlepels gesmolten ghee tot een pasta. Als de pasta blijft plakken aan de zijkanten een beetje water toevoegen. Voeg nu toe aan de saus, de yoghurt, kokosmelk en de casewpasta. Laat dit op laag vuur sudderen tot het de gewenste dikte heeft.

Daarna de saus af laten koelen en.... minstens één nacht bewaren in de koelkast. Echt de moeite echt waard, omdat alle smaken dan echt goed gemengd zullen zijn, dus probeer de verleiding te weerstaan het deze dag al te eten.
BEREIDING DAG 3
Als je wilt zondigen en/of je vindt dat naan echt bij dit gerecht hoort, maak dan eerst de naan.

En anders: Rasp de bloemkool en bak dit in olie in korte tijd gaar. Rooster de pompoenpitten en snijd de koriander fijn. Hou je van pit? Dan kun je ook nog een groene chilipeper fijnsnijden. Verwarm de saus met kip op een laag vuur. Serveer dit samen met de naan of bloemkool rijst in een mooie schaal. Garneer met geroosterde pompoenpitten en koriander. YAM!!!
Let op! dit gedeelte is niet koolhydraatarm

300 g
bloem
125 ml
warm water
3 el
griekse yoghurt
21 g
bakkersgist
1 tl
suiker
1 tl
zout
 
tnteen
knoflook
 
koriander
 
ghee

Smelt een eetlepel ghee.
Meet alle
ingredienten af. Los de gist op in de helft van het warme water met de eetlepel suiker en laat dit 5 minuten staan. Meng nu in een grote kom de bloem, water met gist, yoghurt en meng dit. Daarna 10 minuten kneden. Voeg halverwege het zout toe. Maak van het deeg een bol, smeer in met ghee en laat dit in kom met een vochtige theedoek erover 2 uur rijzen.

Verwarm de oven op de heetste stand mogelijk met het rek dicht tegen de grill aan. Plaats een pizza steen op het rek. Smelt een paar eetlepels ghee. Haal van het vuur en meng dit met
fijngerapste knoflook
, en fijn gesnipperde
koriander
.

Verdeel het deeg in kleinere stukken en rol deze dun uit met een deegroller. Zet de grill van de oven aan en bak deze platte broden nu af op de pizzasteen. Je kunt de broden in de oven zien
opbollen en bruinen
. Zodra dit gebeurd het brood omdraaien en kort afbakken. Dit duurt ongeveer 2 minuten aan één kant en 1 minuut aan de andere kant, maar dit kan varieren dus hou het in de gaten.

De broden daarna
insmeren
met de ghee/knoflook/koriander mengsel en direct serveren. Of als je ze van te voren hebt gemaakt even opwarmen in de oven in aluminifolie.
REACTIES