OMSCHRIJVING
Mooie spaghetti-slierten van courgette met een rijke volle italiaanse saus en kruidige gehaktballetjes. En voor als niet-koolhydraatarmen mee eten, simpel te combineren met... spaghetti.

Hoe eerder je de saus maakt, hoe beter. Net als bij stoofschotels en curry's is deze de volgende dag nog lekkerder.
BOODSCHAPPEN
Pasta
1
courgette
1
bkbakje
kastanjechampignons
 
Saus
1
ui
bolja... een hele bol!
knoflook
1
wortel
2
paprika's
1 el
tomatenpuree
1 el
bloem
1
blik tomaten
300 ml
2
tktakje
verse tijm
2
tktakje
verse oregano
1
tktakje
verse rozemarijn
1
vers laurierblad
 
geraspte parmezaanse kaas
 
olijfolie
 
peper en zout
 
Gehaktballen
150 gr
gehakt
150 gr
worstvlees
tnteen
knoflook
2 el
verse oregano
1 tl
nootmuskaat
2 el
fijngeraspte parmezaanse kaas
1
ei, geklopt
 
peper en zout


Verwarm een
oven voor op 280°C.
Zodra deze op temperatuur is, zet de oven dan op de grillstand. Leg 2 paprika's op bakpapier in een bakblik en plaats deze
in de oven.
Haal 2 teentje knoflook uit de bol (die zijn voor later), en pak de bol in in aluminiumfolie en plaats deze ook in de oven. Grill de paprika's ongeveer een half uur (halverwege draaien) totdat ze
zwart worden.


Haal de paprika en knoflook uit de oven en pak de paprika's in
in aluminiumfolie
en laat deze een half uur afkoelen. Het velletje is dan een stuk makkelijker te verwijderen.
Verwijder het vel
en pitjes van de paprika's, en snijd het in
kleinere stukken.


Snijd de
ui
,
knoflook
en
wortel
in kleine stukjes en
fruit
deze aan in olijfolie op laag vuur. Zet het vuur hoger en voeg een volle eetlepel tomatenpuree toe. Na 2 minuten
ontzuren
van de tomatenpuree, één eetlepel bloem toevoegen. Kort meebakken totdat het begint
te plakken
op de bodem.

De tomaten uit blik toevoegen en
doorroeren
. De bol knoflook uit de folie halen en de
kop er afsnijden
. Knijp deze uit, zodat
de pulp
eruit komt en toevoegen aan de saus. De bouillon erbij, samen met de laurier, tijm, oregano en rozemarijn. Op een
laag pitje
de saus 2 à 3 uur laten stoven met de deksel op de pan (hoe langer, hoe beter).

De laurier en alle kruiden na het stoven er uit
vissen
. Op smaak brengen met zout en peper.
Pureer de saus
en haal
door een zeef
zodat je een mooie fijne saus krijgt
zonder grove stukjes
.

Eventueel de saus nog even laten inkoken op een laag pitje (met de deksel van de pan) als deze nog te dun is. Als de saus langzaam van een spatel afglijd is de saus dik genoeg. De saus kun je eventueel laten afkoelen en weer opwarmen als die nodig is. Als de saus warm is, een flinke portie geraspte parmezaanse kaas er door heen roeren.
BEREIDING
Knijp het worstvlees
uit het velletje en meng het gehakt samen met de oregano, nootmuskaat, peper en zout. Rasp een knoflook-teentje op de
microplane
(let op je vingers) en voeg ook dit toe. Klop een ei los en voeg dit toe aan het gehakt. Aangezien we geen paneermeel kunnen gebruiken, voeg je fijngeraspte parmezaanse kaas toe om het te binden. Draai hier
mooie ballen
van.

Draai met een
spiraalsnijder
mooie
slierten
van de courgette (of nog mooier,
snijden op de mandoline
). Snijd de kastanjechampignons door midden. Zet de waterkoker aan met een liter water. Bak
de gehaktballen
in de olijfolie rondom bruin en voeg daarna
de champignons
toe. Bak deze 10 minuten mee. Doe het water uit de waterkoker in een pan en stoom de courgette
in een zeef
hier boven met een deksel er op voor 2 a 3 minuten.

Giet een scheut olijfolie door de courgette met wat zout en meng dit er door heen. Pak een mooi diep rond bord en draai mooie rolletjes van de spaghetti met vork en lepel. Meng de gehaktballen en champignons met de saus en plaats ook dit op het bord. Afwerken met krullen parmezaanse kaas, een paar draaien grove peper en eventueel basilicum of rucola.
VARIATIES
Tja... iets wat ook mooi hier bij pas is natuurlijk....
spaghetti
!! (voor de niet-koolhydraatarmen)

Met deze tomatensaus kun je heel veel kanten op qua kruiden en specerijen, maar ook door bijvoorbeeld de knoflook weg te laten wordt de saus veel milder.

Nog een voordeel van deze tomatensaus, is dat je er lekker veel van kunt maken en daarna invriezen voor gebruik bij andere gerechten (bv burritos)
REACTIES